Lig je wakker omdat je last hebt van geheugenverlies?

Lig je wakker omdat je last hebt van geheugenverlies? Maak je je zorgen omdat je bang bent dat je misschien de ziekte van Alzheimer hebt?

Geheugenverlies kan eng zijn, vooral naarmate we ouder worden. De meesten hebben de horrorverhalen gehoord of uit de eerste hand ervaren hoe het leven van een Alzheimerpatiënt eruit kan zien. 

Daarom is het belangrijk om te begrijpen wat normaal is en wat een teken van Alzheimer kan zijn. In dit artikel vergelijken we drie situaties

Lig je wakker omdat je last hebt van geheugenverlies? Thee drinken om rustig te worden

Geheugenverlies: wat is normaal en wat niet?

  • Eén maandelijkse betaling missen of moeite hebben met onthouden en niet betalen van maandelijkse rekeningen.
  • De dag van de week vergeten, maar later weer weten of voortdurend de tijd van het jaar of de datum vergeten of niet meer weten.
  • Vaak vergeten welk woord te gebruiken of moeite met het voeren van een gesprek.

Leeftijd gerelateerde vergeetachtigheid versus teken van de ziekte van Alzheimer

  • Eén maandelijkse betaling missen – meestal leeftijd gerelateerde vergeetachtigheid
  • Moeite met onthouden en niet betalen van maandelijkse rekeningen – kan een teken van Alzheimer zijn

Het missen van een betaling kan zowel frustrerend zijn als ongelukkige gevolgen hebben, zoals extra kosten, maar is geen teken van de ziekte van Alzheimer.

Zeker voor vrouwen kan vergeetachtigheid namelijk ook een hele andere oorzaak hebben: de overgang. Lees Manieren waarop de overgang je geheugen zal beïnvloeden

Als dit zo nu en dan gebeurt, kan het handig zijn om een vorm van herinnering in te stellen. Tegenwoordig kun je dit soort zaken ook allemaal digitaal doen. Maar wil of kun je dat niet, dan is een ouderwetse papieren agenda eveneens een prima hulpmiddel.

Welk “systeem” je ook kiest; hoe goed het werkt valt en staat bij het goed noteren.

Wen jezelf dan ook aan zo gauw er een rekening binnenkomt dat je dat op je kalender zet of een melding maakt in je app.

Lig je wakker omdat je last hebt van geheugenverlies?

Als het een veelvoorkomend verschijnsel wordt bij meerdere betalingen, kan dit een teken zijn van de ziekte van Alzheimer. 

Dit kan heel confronterend zijn, maar het probleem verdwijnt niet door het te negeren. Je hebt nu hulp nodig om je zaken te regelen. Dat kan een geliefde zijn, maar dat moet maar net kunnen. Heb je kinderen, dan kun je misschien één van hun vragen. Het is wel verstandig als er meer kinderen zijn ervoor te zorgen dat alle betrokken van de afspraken op de hoogte zijn.

Deel in ieder geval je zorgen met je (huis)arts, want nogmaals: dit probleem gaat niet verdwijnen.

Leeftijd gerelateerde vergeetachtigheid versus teken van de ziekte van Alzheimer

  • De dag van de week vergeten, maar later weer weten – leeftijd gerelateerde vergeetachtigheid
  • Voortdurend de tijd van het jaar of de datum vergeten of niet meer weten – kan een teken van de ziekte van Alzheimer zijn

Stress en verzanden in het leven of veel verantwoordelijkheden hebben kunnen ertoe leiden dat je vergeet welke dag van de week het is, vooral als je ouder wordt. 

Als dit af en toe eens gebeurt is dat  echter geen teken van Alzheimer. Heb je hier last van, dan is het gebruik van een fysieke agenda of een agenda op een mobiel apparaat in deze gevallen zeer nuttig.

Lig je wakker omdat je last hebt van geheugenverlies? Deel je zorgen met je naasten

Lig je wakker omdat je last hebt van geheugenverlies?

Voortdurend de tijd uit het oog verliezen en vergeten welke dag het is. Niet meer weten in welke maand of jaar je leeft kan absoluut een teken zijn van de ziekte van Alzheimer. Als je dit bij jezelf of een naaste herkent, ga dan zo snel mogelijk naar een arts.

Leeftijd gerelateerde vergeetachtigheid versus teken van de ziekte van Alzheimer

  • Vaak vergeten welk woord te gebruiken – Leeftijd gerelateerde vergeetachtigheid
  • Moeite met het voeren van een gesprek – kan een teken van de ziekte van Alzheimer zijn

Vergeten welk woord je moet gebruiken in een gesprek kan ongelooflijk frustrerend zijn. Het kan je zelfs heel vaak overkomen. 

Toch is dit doorgaans geen teken van Alzheimer. Het wordt een probleem wanneer iemand moeite heeft met praten of voeren van een gesprek. Je merkt het aan mensen als ze halverwege een zin vergeten wat ze aan het vertellen waren. 

Een ander signaal is dat iemand halverwege een gesprek overgaat naar een nieuw onderwerp zonder dat ze zich de eigenlijke discussie herinneren. 

Dit is absoluut een indicator van de ziekte van Alzheimer en je zou echt een bezoek aan een arts moeten brengen als dit jou of een geliefde overkomt.

niet kunnen slapen

Lig je wakker omdat je last hebt van geheugenverlies?

Hoewel vergeetachtigheid een onderdeel is van het ouder worden, is het normaal. Je kunt jezelf en je hersenen helpen gezond te houden. Daag je hersenen uit, leer bijvoorbeeld een nieuwe vaardigheid. Dingen minder goed herinneren of vergeten zijn hoort erbij als je leven vordert, maar vergeetachtigheid betekent niet direct dat iemand de ziekte van Alzheimer heeft.

Er zijn verschillende andere voorbeelden naast de drie sets die in dit artikel worden vermeld, dus blijf alert, maar probeer niet meteen het ergste te denken. Bij alle tekenen van Alzheimer is er één constante: ga zo snel mogelijk naar je (huis)arts.

Je kunt zelf ontzettend veel doen om de kans op een ernstige hersenziekte als de ziekte van Alzheimer, dementie of Parkinson te helpen verkleinen.

Je leest er alles over in het boek Optimaal gezonde hersenen

Plaats een reactie