Hoe de hersenen onze gezondheid beïnvloeden

Hoe de hersenen onze gezondheid beïnvloeden. Bijna iedereen is zich tegenwoordig bewust van het belang van eiwitten in onze voeding. Eiwit heeft een directe invloed op onze spieren, weefsels en organen. Het heeft ook een directe invloed op de ontwikkeling van deze organen, inclusief onze hersenen.

Wat gebeurt er als we niet de benodigde eiwitten of een van de andere voedingsstoffen binnenkrijgen? Welke gevolgen heeft dat voor ons lichaam? Wat hebben we nodig om lichamelijk en geestelijk goed te functioneren?

Voor het antwoord op deze vragen gebruiken we onze hersenen. Dankzij ons brein zijn we in staat om de nodige feiten en cijfers op te nemen en te verwerken tot bruikbare stukjes informatie.

Je brein in optimale conditie

Het belang van voeding

Voeding hebben we nodig voor de verzorging van ons lichaam. Voeding stel ons in staat te doen wat nodig is om onszelf gezond te houden. Dankzij voeding kunnen onze hersenen functioneren zoals ze horen te doen. Hierdoor weten we wat ons lichaam nodig heeft. Gezonde hersenen helpen ons ons lichaam te voorzien van al het noodzakelijke voedsel, vitamines en mineralen, zodat we optimaal gedijen in ons dagelijks leven.

Hoe bepalen we dat we voorzien in de essentiële voedingsbehoeften? Die kennis komt door onszelf te onderwijzen over wat onze individuele behoeften zijn. Wij zijn ons bewust van de behoeften van ons gezin. Die kennis kunnen we vervolgens toe passen bij het bewust kopen van ons voedsel, het bereiden van het eten en het consumeren van de maaltijden. 

Door letterlijk gebruik te maken van ons gezonde verstand, kunnen we onze hersenen datgene geven dat ze in optimale conditie houdt.

Hoe de hersenen onze gezondheid beïnvloeden, persoonlijk

Het is niet gemakkelijk om algemeen geldende harde waarden te geven voor wat de caloriebehoefte is. Dat is namelijk nogal persoonsafhankelijk. Het maakt uit hoe oud je bent, of je man of vrouw bent, wat voor werk je doet. De beste manier om te bepalen wat je nodig hebt en waar jij je goed bij voelt, is het bijhouden van een dagboek. Als je dit ongeveer een maand doet, heb je voldoende inzicht in wat werkt voor jou en waar je je prettig bij voelt.

Noteer ook elke dag je gewicht. Als je in de loop van die maand niet aankomt, eet je de voor jou aanbevolen calorieniveau om je gewicht te behouden. Bekijk naast die calorie informatie wat de aanbevolen hoeveelheid vitamines, mineralen en sporenelementen per dag zijn. Deze stukjes informatie zijn de basis van je persoonlijke voedingsplan. 

Je kunt nu een combinatie maken van voedingsmiddelen die je zullen helpen je dagelijks aanbevolen inname te bereiken en toch lekker te eten. Lees ook het artikel over hersenmist.

Hoe de hersenen onze gezondheid beïnvloeden, optimaal gezonde hersenen boek

Hoe de hersenen onze gezondheid beïnvloeden

Tijdens het verwerken van bovenstaande instructies voor een gezond, uitgebalanceerd eet plan, hebben we het hele proces door onze hersenen gebruikt. Ons vermogen om te denken en te redeneren, ons opleidingsniveau en de blootstelling die we dagelijks aan externe input krijgen, beïnvloeden onze hele omgeving, maar vooral onze gezondheid. 

We maken keuzes op basis van de informatie die we eerder hebben opgenomen. Onze keuzes op het gebied van eten, lichaamsbeweging en recreatie vormen daarop geen uitzondering. Toevallig kunnen deze keuzes onze gezondheid direct beïnvloeden.

Lees ook 11 veelbelovende manieren om je hersenen jong te houden

Misschien heb je nu een duidelijker beeld van de mogelijkheden die we hebben voor onze hersenen om onze gezondheid te beïnvloeden. Het is meer dan alleen bewuste keuzes. We hebben het over het resultaat van de ontwikkeling van de hersenen tijdens de kindertijd, adolescentie en volwassenheid. Het is het resultaat van informatie die we eerder hebben geabsorbeerd. En het zal veranderen en ontwikkelen door de informatie die we in de rest van ons leven nog zullen ontvangen.

Ontdek wat er met je hersenen gebeurt als je niet genoeg eet, 10 keer de juiste voeding voor je hersenen, cover

Wil je weten welke voeding een positief effect op de gezondheid van je hersenen hebben?

Bestel hier gratis De beste voeding voor je hersenen

Plaats een reactie