5 voedingsmiddelen die goed zijn voor je hart en je hersenen

5 voedingsmiddelen die goed zijn voor je hart en je hersenen. Er is geen magische pil om cognitieve achteruitgang te voorkomen. En net zo min is er wondervoedsel dat er voor zorgt dat je brein scherper wordt als je ouder wordt.

Voor een gezond brein op latere leeftijd is meer nodig dan voeding alleen. Toch zijn er wel een aantal voedingsmiddelen waarvan inmiddels uit onderzoek is gebleken dat ze wel degelijk helpen bij het gezond houden van je hersenen.

Het bijzondere is dat een aantal van die voedingsmiddelen niet alleen je hersenen helpen in conditie te blijven, maar die ook goed zijn voor je hart en bloedvaten. Lees ook Hoe de hersenen onze gezondheid beïnvloeden 

In dit artikel behandelen we er 5.

voedingsmiddelen die goed zijn voor hart en hersenen

Voedingsdeskundigen benadrukken dat de belangrijkste strategie is om een ​​gezond voedingspatroon te volgen dat veel fruit, groenten, peulvruchten en volle granen bevat. Probeer eiwitten uit plantaardige bronnen en vis te halen en kies voor gezonde vetten, zoals olijfolie of koolzaad, in plaats van verzadigde vetten.

5 voedingsmiddelen die goed zijn voor je hart en je hersenen

5 voedingsmiddelen die goed zijn voor je hart en je hersenen, broccoli
Groene kool
5 voedingsmiddelen die goed zijn voor je hart en je hersenen, spinazie

Groene bladgroenten

Bladgroenten zoals boerenkool, spinazie, en broccoli zijn rijk aan gezonde voedingsstoffen voor de hersenen. Hierbij moet je denken aan vitamine K, luteïne, foliumzuur en bètacaroteen. Deze plantaardige voedingsmiddelen kunnen de cognitieve achteruitgang kunnen vertragen.

Zalm
5 voedingsmiddelen die goed zijn voor je hart en je hersenen, kabeljauw
Tonijn

Vette vis

Vette vis is een overvloedige bron van omega-3-vetzuren. Dit zijn gezonde onverzadigde vetten die in verband zijn gebracht met lagere bloedspiegels van bèta-amyloïde. Bèta-amyloïde is het eiwit dat schadelijke klonten vormt in de hersenen van mensen met de ziekte van Alzheimer. 

Het nadeel van sommige vissoorten is dat ze nogal wat kwik kunnen bevatten, wat weer schadelijk voor je is. De beste vis voor je gezondheid zijn zalm, kabeljauw, tonijn in blik en koolvis. Probeer tenminste twee keer in de week vis te eten. 

Ben je echt geen liefhebber van vis, dan kun je een omega-3-supplement nemen, al zijn er aanwijzingen dat supplementen minder doen dan die rechtstreeks uit de vis. Andere bronnen van omega-3 vetzuren zijn lijnzaad, avocado’s en walnoten.

5 voedingsmiddelen die goed zijn voor je hart en je hersenen, bessen
bessen en aardbeien

Bessen

Flavonoïden, de natuurlijke plantpigmenten in bessen, kunnen ook helpen om je geheugen te verbeteren. Onderzoekers van het Brigham and Women’s Hospital in Harvard ontdekten dat bij vrouwen die elke week twee of meer porties aardbeien en bosbessen aten, de achteruitgang van het geheugen tot tweeënhalf jaar werd vertraagd.

5 voedingsmiddelen die goed zijn voor je hart en je hersenen, cafeïne in koffie en thee
koffie

Thee en koffie

De cafeïne in je kopje koffie of thee in de ochtend kan meer bieden dan alleen een oppepper voor je concentratie op korte termijn.

Dit is gebleken uit een onderzoek 2014, welke gepubliceerd werd in The Journal of Nutrition. Deelnemers met een hogere cafeïneconsumptie scoorden beter op tests van de mentale functie dan mensen die geen cafeïne nuttigden.

Cafeïne kan volgens ander onderzoek ook helpen om nieuwe herinneringen vast te leggen. Onderzoekers van de Johns Hopkins University vroegen de deelnemers om een ​​reeks afbeeldingen te bestuderen en vervolgens een placebo of een cafeïnetablet van 200 milligram te nemen. Meer leden van de cafeïnegroep konden de volgende dag de afbeeldingen correct identificeren.

Walnoten
Walnoten zijn goed voor hart en hersenen

Walnoten

Noten zijn uitstekende bronnen van eiwitten en gezonde vetten, en één soort noot in het bijzonder kan ook het geheugen verbeteren.

Een onderzoek uit 2015 van de UCLA koppelde een hogere consumptie van walnoten aan verbeterde cognitieve testscores. Walnoten bevatten veel omega-3 vetzuren, alfa-linoleenzuur (ALA).

Diëten die rijk zijn aan ALA en andere omega-3-vetzuren zijn in verband gebracht met een lagere bloeddruk en schonere bloedvaten. Dat is goed voor zowel het hart als de hersenen.

Optimaal Gezonde Hersenen

Wil je meer weten wat je kunt doen om je hersenen  in optimale conditie te krijgen en te houden, bestel dan het boek Optimaal Gezonde Hersenen. 

KLIK OP DE AFBEELDING

Goede voeding is belangrijk voor je hersenen.
Ontdek wat er met je hersenen gebeurt als je niet genoeg eet

Plaats een reactie